Limit Stars winnen in Winterswijk

// februari 19th, 2017 // Geen categorie

Basketball is een binaire sport; je wint of je verliest. Gelijke spelen kent de sport niet. Met maar twee smaken en met een selectie die al jaren samen speelt en door de wol geverfd is, mag je verwachten dat winnen gewoon winnen is, maar dat was deze keer niet het geval; deze winst smaakt net iets zoeter, wat zeg ik? Hij smaakte mierzoet. Wat zegt u? U was er niet bij? Geen probleem ik leg het u graag uit.
Het fenomeen “derby “ is u vast niet onbekend en gisteren stond er zo’n wedstrijd op het programma: Pytheas tegen de Limit Stars oftewel Winterswijk / Aalten vs. Dinxperlo. Beide teams stonden voorafgaand aan de wedstrijd in de middenmoot. Pytheas een paar plaatsen onder de Limit Stars. De noodzaak om deze wedstrijd te winnen was vooral voor Pytheas groot en dat bleek al snel…..

Na het samensmelten van de teams in Winterswijk en Aalten is het niveau aldaar flink gestegen. Daar waar Limit Stars traditiegetrouw sterker was dan Aalten en Winterswijk en ook lange tijd enkele niveaus hoger speelde, daar heeft men een aantal jaren geleden bij Pytheas de aansluiting gevonden. Vorig jaar werd er zelfs een wedstrijd gewonnen van de Limit Stars. Vandaag ontbraken echter coach en assistent en dat terwijl er dit jaar sprake is van een versterkte promotie- en degradatieregeling (er komt een herindeling van de klassen / divisies). 

De wedstrijd 

In een goed gevulde sporthal Spoorzone was het eerste kwart niet om aan te zien. De scheidsrechters vonden het nodig om een bijdrage te leveren aan een eventuele winst van Pytheas. Na de eerste 2 kwarten stonden er maar liefst 17 persoonlijke fouten (waarvan 2 technische) op het Dinxperse deel van het wedstrijdsheet (en “slechts” 7 voor Pytheas). Er werd door enkele spelers van Limit Stars zelfs gesproken over het voortijdig afbreken van de wedstrijd. Desalniettemin wist Geert Föcking nog regelmatig het net te vinden – 8 van zijn 12 punten kwamen in het eerste kwart – waardoor het na het eerste kwart slechts 18-13 stond in het voordeel van Pytheas.

Het tweede kwart bood meer van hetzelfde. Pytheas vond regelmatig een vrije schutter terwijl de Limit Stars langzaam de frustratie over de arbitrage om wisten te zetten in positieve energie. Het idee dat deze wedstrijd “gewoon” tot winst zou leiden vatte langzaam maar zeker post. Er was echter nog wel een hoop werk te verzetten. Limit Stars stond immers nog steeds met 31-25 achter en de foutenlast had er voor gezorgd dat center Kevin Koenders na het eerste kwart al met 4 fouten naar de bank kon om er – zoals later zou blijken – niet meer vanaf te komen. 

Het derde kwart was een demonstratie van statistiek (ja; statistiek) en kunde aan de kant van Limit Stars. Voor rust schoten de guards en forwards Pytheas tegen een (té) hoog percentage, in de tweede helft kon dit alleen maar slechter worden (statistiek…) en ja hoor na rust schoot men aanzienlijk minder vaak raak.

Hierbij verdient de coach van de Limit Stars een compliment voor de gedane omzettingen in de verdediging; laat de mindere spelers van de tegenstander je maar verslaan, en focus je verdedigend op de betere spelers van de tegenstander.

Daarnaast bleek dat de 39-jarige, maar nog lang niet versleten, Chris Seesink nog steeds één van de meest betrouwbare spelers van de Limit Stars is; hij verdedigde sterk, zette goede screens, rebounde zo mogelijk nog beter en schoot open ballen gewoon raak (8 punten waarvan 1 driepunter).

Na dit kwart was de stand inmiddels in Dinxpers voordeel omgebogen: 44-51. De strijd was echter nog niet gestreden, maar met dank aan de watervlugge Marcel Jansen kwam Pytheas nooit meer in de buurt. Marcel scoorde in het 3e en vierde kwart, met name uit drives naar de basket, 16 punten waardoor hij topscorer van de wedstrijd werd met in totaal 30 punten. Uiteindelijk werd de wedstrijd rustig uitgespeeld en kon er een 56-65 overwinning meegenomen worden naar Dinxperlo.

Nog enkele opmerkelijke feiten:

In de 2e helft werden er slechts 4 fouten uitgedeeld aan spelers van de Limit Stars (10 aan Pytheas). Lang leve de bezinning in de rust…

Mooiste play; alley oop van Geert Föcking op Marcel Jansen die hij, ondanks het feit dat er een fout op hem werd gemaakt, scorend afsloot en de bonus vrij worp maakte.

Pytheas het ondanks de nederlaag niet nodig vond om time-outs te nemen (je hebt er twee in de eerste helft en drie in de tweede helft).

Ondanks de foutenlast bij de Limit Stars uiteindelijk alleen een speler van Pytheas met vijf fouten naar de kant moest. 

Limit Stars is sinds kort begonnen met clinics op scholen in Dinxperlo en omgeving en in maart wordt er begonnen met open trainingen voor de jeugd van 8-12 jaar (groepen 5, 6, 7 en 8 van het basisonderwijs). Deelname aan deze trainingen in de Eurohal is in de maand maart gratis. Loop ook eens binnen en train mee! Er wordt elke dinsdag getraind van 17:00 tot 18:00 uur!

Ook volwassenen zijn natuurlijk van harte welkom. Er wordt op dinsdag van 20:30 tot 22:00 uur getraind in de Eurohal.

Leave a Reply